perjantai 3. tammikuuta 2014

Swan Valley, pieni viinikeidas takapihalla

Perthin kaupungin laitamilla sijaitsee Swan Valley, meille lähin viininviljelyalue. Western Australian parhaimmat viinit tulevat järjestään kaikki Margaret Riverin alueelta, missä on suotuisampi viljelysää ja maaperä parempi laatuviinien viljelyyn. Swan Valley on muodostunut käteväksi päiväretkikohteeksi ja alue on erikoistunut paitsi perthiläisten juopottelureissuihin, niin myös väkevöityihin viineihin ja makeisiin jälkiruokaviineihin.

Kuvassa päällä hämmentävä housupuku-pellepuku, jonka yhteen lahkeeseen mahtuu myös molemmat jalat. Selitin miehelle tämän säästökeinona, sainhan kaksi asua yhden hinnalla.. ei uskonut!
Me käydään Swan Valleyssa usein, jos on vieraita itärannikolta tai ulkomailta, sillä se on niin helppo ja nopea kohde, puolen tunnin ajomatkal ja on jo ekojen viinitilojen porteilla, kun taas Margaret Riverille on yli kolmen tunnin reissu. Muutama suosikkipaikka on siis löytynyt Swan Valleystä... 


Lähes kaikki viinitilat tarjoavat ilmaisia maistiaisia ja usein kylkiäisenä on myös paikallisia juustoja tai oliiveja. Cellar doorien henkilökunta tietty odottaa kohteliasta käytöstä, maistelluista viineistä keskustelemista jne, mutta ostopakkoa ei ole. Kunhan vaikuttaa siltä, ettei olla pelkän ilmaisen kännin perässä, niin tuotteita saa yleensä maistella ihan niin paljon kuin haluaa. Lähes kaikki viinitilat ovat kätevästi yhden, U:n muotoisen tien varrella, eli navigointi on tuhannesti helpompaa kuin Margaret Riverillä tai Barossa Valleyssä ja hätätilanteessa pärjää jopa ilman karttaa.


Monet alueen viineistä on myynnissä vain paikallisesti, ja tuotteet saa luonnollisesti edullisemmin, jos ostaa 6 tai 12 kpl laatikoissa. Meilläkin on muutama laatikko varastossa erinäköisiä ostoksia eri cellar dooreilta... Harvemmin enää ostetaan mitään WA:n alueen viinejä bottle shopista eli paikallisista Alkoista, vaan suoraan tiloilta.

Houghton on mulle rakas paikka, sillä sinne mies vei mut meidän viikon mittaisten kolmansien treffien aikana lounaalle. Houghton on yksi isoimmista alueen tiloista ja heillä on tuotantoa myös Margaret Riverillä. Yleisestä asenteesta poiketen täällä joutuu maksamaan maistelusta, jos haluaa maistaa enemmän kuin yhtä tai kahta viiniä. Tykkään etenkin näiden Malbecista. Kivointa on maistella ensin pari lounaalle sopivaa viiniehdokasta, ostaa pullo mukaan cellar doorilta ja suunnata takapihan kahvilaan. Sampler plate-kahdelle on joka kerta ollut varma voittaja.

Wing man Muumikin pääsi maistelemaan Houghtonin viinejä

Olive Farm Wines on uusin tuttavuus, käytiin siellä Annan kanssa pari viikkoa sitten. Ihan mieletön Traminer-valkkari, sitä lähti pari pulloa kotiin mukaan samointein jonkun mausteisen aasialaisen ruoan kaveriksi. Anna rakastui viiniin myös, ja aloitti oman kokoelmansa keräilyn meidän viinikaappiin.. Bonuksena maistiaisina tarjoillut oliivit jos niistä tykkää.

Talijancich-nimihirviön takaa paljastui ihan mielettömän hyvää väkevöityä viiniä, jota ennen portviininä markkinoitiin. Kotona on kaapissa sitä perussarjaa pullo, ja reserve-sarjan maisteluun sijoitettu pari dollaria sai aikaan piiiiitkän hymyn. Oli herkkua.


Lancasterin tilalla kävin ekaa kertaa Annan kanssa silloin pari vuotta sitten. Ajauduimme sinne lähinnä ilmaista juustonmaistelua-mainoksen houkuttamina, ja Anna rakastui niiden oliivijuustoon niin syvästi, että ainoana toivomuksena tälle viimeisimmälle Swan Valleyn kierrokselle oli päästä Lancasterille uudelleen ja saada lisää sitä oliivijuustoa. Ja sitä saatiin. Näillä on myös muutama erinomainen makea jälkkäriviini, ihania yhdistelmiä juustojen kanssa. Lisäksi pari Shiraz-pulloa odottelee meillä kaapissa pientä ikääntymistä.

Sittella Wineryn tawny port-viini ja vaalea jälkkäriviini on toiset mun ikisuosikit, eikä se niiden ravintolan ruokatarjontakaan huonoa ole tai maisemat vastenmielisiä..


Alueella on lisäksi muutama panimo, Elmar's on saksalaishenkinen iso panimoravintola, ja annokset ovat varsin lihaisia.  Ducksteinilla on tarjolla myös hyviä maistelutarjottimia, eri oluita pienissä laseissa. Ehkä paras keino tälläiselle ei-olutfanille opetella maistelemaan.


The Cheese Barrel on ihan jumalainen, eurooppalaisia juustoja myyvä pikkuputiikki Olive Farm Winesin vieressä. Lisäksi alueelta löytyy suklaa"tehdas" eli Margaret River Chocolate Company, varsin kaupallinen suklaamyymälä, nougattehdas, useampi hunajapaikka ja paljon muita pieniä herkkuliikkeitä ja kahviloita.

Kannattaa siis vetää pitkää tikkua kuka joutuu kuskiksi (tai osallistua maksulliselle turistibussikierrokselle) ja viettää ihana päivä viinitiloja kierrellen. Alueella sijaitsee myös Caversham Wildlife Park, joten kenguruiden rapsuttelun ja koalabongailun voi kätevästi yhdistää viininmaisteluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!