sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Huh helletta!

En enaa ikina koskaan kutsu suomalaisittain +25c lampotiloja helteeksi. Kulunut viikko on ollut varsinainen kuumassa elamisen boot camp, paivalampotilat ovat olleet +38 ja +42c valilla, ja edes yota vasten ei lampotila ole juuri kolmeakymppia alemmaksi pudonnut.

Tyopaivat ovat olleet ihan siedettavia, aamuseiskalta ei ole  viela tuskaisen kuuma, ja kevyt tuulenvire on viilentanyt niin, ettei 10 kilsan fillarointi aiheuta valitonta lampohalvausta. Duunissa on tasaisen viileat +18 astetta toimenpidehuoneissa ja paalla fleeceliivi, tai sitten  ne lyijyt. Teen 8-18 tyoaikaa, ja kuudelta on jo hieman iisimpi polkea kotiin, kuin mita olisi iltapaivalla kolmen-neljan aikaan kaikkein tukalimmassa kuumuudessa. Kotimatka on kylla usein reilusti hitaampi kuin menomatka, ja posket epaterveen punaiset perilla. Suihku ei juuri viilenna, koska vesi on lammennyt lahella maanpintaa olevissa putkissa koko paivan. Viikkokausiin  ei ole siis tarvinnut koskea hot-kahvaan suihkussa, riittaa kun kaantaa cold-nupin auki ja nauttii puoliviileasta suihkusta. Jaakylmaa ei saa kuin pakastimen kautta.

Meilla ei ollut ennen eilisaamua minkaannakoista ilmastointia kotona. Monissa vanhemmissa vuokrataloissa ei tata tarpeellista ominaisuutta ole, silla asuntomarkkinat ovat olleet niin ylikuumenneet ja kieroutuneeet jo niin pitkaan, etta kylla sen ilman A/C:takin olevan luukun joku vuokraa tayteen hintaan. Ilmastointilaitteet ovat taallakin yleistyneet vasta 10-15 vuotta sitten, mika tuntuu tallaisesta suominossosta ihan kasittamattomalta. 

Viimeiset pari viikkoa olenkin kokeillut kaikkia mahdollisia nikseja ja knoppeja viilentamiseen ilman ilmastointia:
Ikkunat kiinni ja verhot alas paivaksi, check. 
Ikkunat auki heti seiskalta illalla kun aurinko laskee ja lapiveto koko taloon, check. 
Tuulettimia, check. 
Kylmaa vetta spraypullossa iholle tasaisin valiajoin, check. Hankalampi toteuttaa yolla, toim.huom. 
Termosmuki tayteen jaapaloja, check. Ei pysy viileana kauhean montaa tuntia, toim.huom.
Kylma suihku ennen nukkumaanmenoa, check. Lue ylempaa, onko se vesi kylmaa vai ei..
Viilea kangas kaulan ymparille, nope. Varma tapa saada niska jumiin...

Tuskaisimpia ovat olleet yot. Illan viela jotenkin kestaa, ja sita vetta voi latkia ennenkuin tulee se ihana lakahtymisen tunne, yolla on ollut vahan nihkeampaa. Tsemppasin viikon verran, herasin joka yo n.3-5 kertaa tuskaisaan hikoiluun, rutikuivaan suuhun ja kamaliin painajaisiin. Spreijasin itseani minka jaksoin kylmalla vedella ja saatoin samalla osua vahingossa vieressa nukkuvaan J:hin, potkin levottomien unien aikana samaisen miesparan melkein mustelmille ja olin ylipaataan mita kamalinta yoseuraa. Viesti meni ilmeisesti perille, koska lauantaiaamun agendana oli loytaa siirrettava, edullinnen ilmastointilaite makuuhuoneeseen. 

Joku vaalea, seiniin sulautuva ja hiljainen yksilo oli hakusessa, alle $400 hintaluokasta. Tuleeko kenellekaan yllatyksena, etta ei oltu ainoa pariskunta samoilla ostoksilla? Kaupoissa kirjaimellisesti tapeltiin Stockan Hullut Paivat-tyyliin viimeisista ilmastointilaitteista. Me loydettiin ekasta kaupasta yksi hyva, paitsi etta se oli susiruma, iso, aanekas, musta ja liian kallis. Mutta siis muuten hyva. Paatettiin jatkaa etsimista, vain saadaksemme ei-oota useammasta Perthin alueen elektroniikkakaupasta. Pari tuntia ja muutamaa kirosanaa myohemmin palasimme siihen ensimmaiseen kauppaan ja ostimme heidan viimeisen ilmastointilaitteen, sen susiruman.

Uusi paras kaverini HooPee eli Hotpoint-ilmastointilaite

HooPeeksi ristimani laite on niin aanekas, etta kun eilen soitin aidille puhelun ylakerrassa loikoillessani, oli masiina pakko laittaa pois paalta. Nukkuminen sen kanssa onnistuisi vain tulpat korvissa ja laput silmilla, silla iso diginaytto on tehty katevan kirkkaaksi ja tehokkaaksi, niin tehokkaaksi etta silla valaisee koko makkarin. Korkeutta HooPeella on yli metri, ja ikkunaan menee kaunis muovinen poistoilmaputki. Sahkolaskumme tuskin tykkaa uudesta ystavastani, mutta valiakos tuolla.. Mina nukuin kunnon unet ensimmaista kertaa viikkoon HooPeen tehtya hommia nelja tuntia ennen nukkunmaanmenoa, loppuyon selvisimme pelkalla tuulettimella. Rakkautta ensisilmayksella.

HooPee nokottaa seuraavat viikot (kuukaudet...) meidan makkarin nurkassa ja rumentaa siina maisemaa. Tai tuo jannaa kontrastia uusvanhan sankymme ja antiikkilipaston ja peilin rinnalle... Ostohalut uuden paivapeiton ja tyynyjen suhteen katosivat hetkeksi, mutta nailla helteilla ulkonaolla ei kylla ole yhtaan mitaan valia! Palataan sen sisustamisen pariin sitten maaliskuussa!

3 kommenttia:

  1. Heippa! Tosi mielenkiintoiselle vaikuttaa tämä blogisi, kiva kun kommentoit omaani, niin löysin tänne :)

    Ai kamala mitä kuumuutta! Olen itse asunut 2kk Iowassa kesällä ja siellä oli koko ajan samoja lämpötiloja ja omassa huoneessani oli sama juttu: ei ilmastointia. Ikkunoiden avaaminen oli melko mahdotonta ja tuuletin heitteli hämähäkinseittejä ympäri huonetta... Kyllähän siihen tottui, mutta nyt en enää kestäisi sellaista kuumuutta ilman ilmastointia, olen jo niin vanha ;)

    VastaaPoista
  2. Nyt alkaajo tottua kuumaan ja samalla HooPee on tehnyt nukahtamisesta pirusti helpompaa. Ja nyt on ollu maltilliset 32-38 astetta vaan ;)

    VastaaPoista
  3. Minä olen jo ihan tuskissani jo +20. Kesäisin siis tulee nukuttua 1,5l jääpullo kainalossa, tyynyliinan ja pyyhkeen sisään käärittynä. Tyynyliina siksi, että ei se siinä pyyhkeessä pysy, mutta ei voi paljaallekaan iholle laittaa.

    Suosittelen kovasti tuon kokeilua ainakin, Suomen lämpötiloissa pullo on vielä aamullakin kylmä. Ja eikun aamulla takaisin pakastimeen!

    Kirjoitat kyllä ihanasti :)

    VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!