perjantai 1. huhtikuuta 2011

Kielimuuri

Jo Sydneyssa sain pikakurssin siihen, etta taalla(kin) lyhennetaan kaikki hoitoalan termit ja sanat. Ja opittavaksi lavahti iso kasa termeja, joista ei Metropolian pikaisella enkunkurssilla mainittu halaistua sanaa, esim. kellonaikojen sijaan laakelehdilla vilahtelevat mane, nocte ja BD. No tietysti aamulla, illalla ja kahdesti paivassa, daa! :)

Nyt kun osastot vaihtuvat keikkaillessa lahes paivittain, ja sairaalat myos, on opittavia lyhenteita ja termeja tullut kasapain lisaa. Eraana iltana ei hiljaisen raportin paperilappuun ollut kirjoitettu juuri diagnoosia (kehkoembolia) ja lyhenteita RIB, PUIT, ZF enempaa. Itse olin lahinna etta WTF? Onneksi kysymalla sitten selvisi, etta jaa Rest In Bed, Passed Urine In Toilet ja ZimmerFrame, eraanlainen rollaattori. Toki sain sitten seuraavaksi vastailla kysymyksiin siita, etta olenko ihan new grad ja miten en voi tietaa moisia yksinkertaisuuksia.. 

Eraana keikka-aamuna piippasi potilaan tippalaskuri, pitaisi vaihtaa tilalle uusi nestepussi. Taalla ei sh:t kasittele yksin mitaan injektiolaakkeita tai nesteita, kaikki Klexanesta alkaen tarkistetaan kahden voimin. Ongelma oli, etten saanut selvaa lekurin erittain epaselvista harakanvarpaista, maarayksessa oli jotain, jotain erilaista kuin edellisessa maarayksessa ollut NS, jonka olin jo ymmartanyt olevan normal saline, ihan tavallista keittista siella tippui. Viereisen huoneen sh vilkaisi paperia, ja tiuskaisi tekstin olevan CSL. Jaa, selva homma.. NOT.

Etsin hieman auttamishaluisemman ihmisen kasiini, ja sitten alkoi homma luistamaan, kyseessa oli Compound Sodium Lactate, eli kotoista rinkulaa aikalailla vastaava Haartman's Solution. Tippalaskurikin alkoi toimia pienen opastuksen jalkeen, talle ihmiselle ei onneksi tarvinnut vaantaa rautalangasta, etta osaan kylla kayttaa tipanlaskijoita, en vain ole aiemmin kayttanyt juuri tata, varsin modernin oloista mallia, josta piti erikseen valita, minka valmistajan mita nestetta ja kuinka paljon laittoi tippumaan, ennenkuin laskuri lahti kayntiin uudelleen. 

Arkielamassa olen jo useamman kuukauden kayttanyt uusi sana paivassa-teemaa, ja sen avulla aussislangi alkaa jo sujua paremmin. Nyt pitaisi kayda joku pikakurssi 20 uutta hoitoalan sanaa paivassa-teemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!