sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Delfiinionnea Kaikourassa

Viimeinen päivä eteläsaarella Uudessa-Seelannissa, ja ohjelmassa oli pitkään odotettu delfiiniuinti Dolphin Encounterin järjestämänä. Mä olin saman firman järkkäämällä delfiiniuinnilla mukana jo edellisellä Uuden-Seelannin reissullani, mutta miehelle tämä oli eka kerta. J ei ollut alunperin kauhean innoissaan koko delfiinijutusta ja tuumaili, että näkeehän niitä kotonakin joessa koko ajan. Mä intin, että on ihan eri asia ihailla pullonokkadelfiinejä työmatkalla liejuisen Swanjoen rannassa, kuin uida (tai snorklata) dusky dolphinsien (suomeksi kai musta delfiini?) kanssa meressä. Ja onneksi intin, koska tuo parin tunnin uintikokemus nousi molempien reissu top3-listalle välittömästi.

Delfiinintäyteinen meri
Kaikoura on yksi parhaimpia paikkoja maailmassa uida delfiinien kanssa, sillä  lähellä rantaa olevasta merenalaisesta haudasta ja kylmästä eteläisestä ja lämpimästä pohjoisesta merivirtauksesta johtuen ruokaa on saatavilla paljon ja rannikko on suojaisaa, joten delfiinit viihtyvät alueella isoina laumoina ympäri vuoden. Kylmähän siellä on, mutta onneksi tarjolla oli märkäpuku huppuineen lämmittämään ja kuumaa kaakaota uinnin jälkeen!

 
Mikä tärkeintä, Dolphin Encounter järjestää uintireissut delfiinien ehdoilla. Lähtöjä on rajattu määrä, niissä on rajattu määrä osallistujia ja pudotuksia veteen delfiinien sekaan. Vene pudottaa snorklaajat lähelle laumaa, mutta on ihan itsestä kiinni, kuinka mielenkiintoiseksi onnistuu itsensä vedessä tekemään ja siten viihdyttämään delfiineitä. Me olemme siellä heidän ilonaan, ei toistepäin. Kun delfiinejä ei enää kiinnosta, he jatkavat matkaa ja turistit poimitaan taas veneen kyytiin odottelemaan uutta pudotusta veteen. 
 Ohjeeksi annettiin pitää hassua ääntä tai laulaa, uida ympyrää lähelle tulevan delfiinin kanssa tai sukellella pystyssä. Mä en laula, en osaa sukeltaa snorkkelin kanssa tai ui hirveän kovaa, mutta siellä sitä räpiköitiin ympyrää ihme yninän ja hoilotuksen saattelemana. Ja se toimi. Parhaimmillaan vieressä ui useita ihania, uljaita delfiinejä, jotka suoriutuivat omista ympyräuinneistaan huomattavasti meikäläistä nopeammin! Me oltiin osittain tätä uintireissua silmällä pitäen hankittu vedenkestävä kamera, mutta veden alla se oli ihan turhake. Vesi oli melko sameaa uintipäivänämme, ja delfiinit niin nopealiikkeisiä, ettei parhaimmissakaan otoksissa ollut kuin puoli päätä. Lähinnä keskityimme siis nauttimiseen ja kuvailut hoidettiin sitten veden pinnan yläpuolella.

Vedenalaisten otosten parhaimmistoa.. jepjep.
Kolmen uintikerran jälkeen vaihdettiin märkäpuvut kuiviin vaatteisiin ja siirryttiin veneen kannelle kuvaamaan delfiinien tarjoamaa hyppyshowta. Ihan mieletöntä katseltavaa!


Haikein mielin hyvästeltiin delfiinit, nautittiin herkullinen pubilounas hyvistä maisemista ja kalaruoasta nauttien ja suunnattiin sitten takaisin pohjoista kohti. Lisää hylkeitä!

Reissun suosikkijuomat :)
 Mies sai taas raahata meikäläisen melkein ponnarista kiskoen takaisin autoon ja kohti Pictonia ja siitä hieman eteenpäin, ei noita lutusia olisi millään malttanut jättää!

 
Poikaset uimakoulussa lasten altaassa
Kohta rysähtää...
Ehkä syytä poikkasta tämä kuvayliannostus tähän ja hehkuttaa Queen Charlotte Drivea ja muuta erikseen...

6 kommenttia:

 1. Hei Noonis! Ajattelin sinulta kysästä koska en okein löydä netistä tarkkaa vastausta ''ongelmaani''. Tarkoitus olisi tulla australiaan lokakuussa working holiday viisumilla. Olen lähihoitaja ammatiltani, olen työskennellyt tampereen sairaalassa pari vuotta leikkausosastolla ja viimeisen puolen vuoden päivystyksessä. Uskon/ toivon, että saan tutkintoni päivitettyä australian tasolle '' enrolled nurse'' , mutta siinä voi kuulema mennä puolivuotta.!!! Tiedätkö voinko tehdä '' ilman koulustusta'' ennen rekisteröintymistä ''asistant in nursing'' hommia sairaalassa/kotihoidossa/vanhainkodissa??? Olisi kiva edes tehdä jotain sellaista duunia siellä mikä on jollain tavalla lähellä omaa alaani. Ystv. terveisin suvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ymmärtääkseni noita AiN-hommia saa tehdä melko vapaasti, joku todistus siihenkin varmaan vaaditaan, mutta ainakin silloin pari vuotta sitten kun itse aloittelin täällä, oli meno aika villiä ja vapaata vanhainkodeissa. Mitään varmaa en kuitenkaan osaa sanoa :/ Rekisteröityminen EN:ksi voikin sitten olla ihan oma prosessi, tsemiä siihen!

   Poista
 2. Hahaha, nauroin ääneen tolle "se on itsestä kiinni miten kiinnostavaksi onnistuu itsensä tekemään"-pätkälle! Mahtava asenne firmalla, ihmiset ovat delfiinien viihdykettä eikä toisinpäin. Hyvä kuulla tällaisesta eettisestä toiminnasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan terve käänteinen ajatusmalli. Me ollaan kerrankin ne pellet ja viihdyttäjät, ei eläimet. :)

   Poista
 3. Ah ja voi, miten täydellisiä kuvia, miten tunnelma välittyykään.. täytyypä alkaa suunnitella Uuden-Seelannin matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista :) Ja joo, kannattaa alkaa suunnittelemaan reissua Uuteen-Seelantiin!

   Poista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!