torstai 19. kesäkuuta 2014

Passin hinta

Aina ei ole halpaa olla ulkosuomalainen. Ei etenkään silloin, kun passi vanhenee ja asut eri puolella mannerta kuin Suomen suurlähetystö. Ylimääräinen vapaapäivä, lennot Perth-Canberra-Perth, passi $200.. kallista lystiä, vaikka sitä miten katselisi. Lisäksi Canberrassa ei ole suurlähetystöjen, sotamuseon ja parlamenttitalon lisäksi juuri mitään muuta. Ei juuri houkuta iskeä yli tonnia kiinni moiseen päiväreissuun ja viettää siitä 10 tuntia lentokoneessa!

Joten en iske. Passi on kuitenkin uusittava, siitä ei pääse mihinkään. Mä päätin kuitenkin hyötykäyttää miehen luottokortti-ja lentoyhtiöpisteet ja maksettavaa jäi loppuenlopuksi n. $100, jonka vielä justjust voi maksaa matkasta, mitä ei edes halua tehdä. Paitsi että.. sain nerokkaan idean tajuttuani Sydney-Canberra-junayhteyden ja maanantain vapaapäivän mukanaan tuomat edut.

Nyt on sähköpostissa menolento Perth-Sydney lauantai-aamuyölle, $35 maksanut junalippu Sydney-Canberra välille maanantai-aamuksi, matka-aika 4 tuntia ja Canberra-Perth iltalento maanantai-illaksi. Ja kiitos aikaeron, pääsen ihan ihmisten aikaan takaisin kotiin ja tiistaiksi töihin. Sydneyssä odottaa toivottavasti pari paikallista kaveria, ja kyllä siellä keksii tekemistä jokatapauksessa, vaikka yksin joutuisikin kiertelemään vanhoja kotinurkkia. Mies jää kotiin talonvahdiksi ja koiran seuralaiseksi. Vähän ehkä epäreilua poltella toisen vaivalla kerätyt bonuspisteet omiin reissuihin, mutta säästyypähän rahat. Tai no, säästö saattaa jäädä kyllä hieman kyseenalaiseksi sen jälkeen, kun kahden yön majoitukset, ruokailut ja muut menot on kuitattu!

Passi on siis uusittava henkilökohtaisesti, ja Australiassa (tai koko Oseaniassa) ainoa paikka siihen on Canberra. Todella ärsyttävää. Muilla pohjoismailla on ilmeisesti käytössään siirrettävä passilaite, jonka avulla passin uusinta onnistuu mm. äänestyspäivinä. Mutta ei tietenkään Suomella, joten meidät länsirannikon asukit asetetaan todella eriarvoiseen asemaan. Vanha työkaverini, suomen kansalainen hänkin, ei ole kyseisestä syystä uusinut passiaan vuosikymmeniin. Lentomatka Geraldton-Perth-Canberra-Perth-Geraldton on liian kallis ja työläs, kun aussipassin saa kävelemällä lähimpään postikonttoriin.

Nyt kun edessä odottaa kiva talvinen cityviikonloppu, en jaksa olla enää ihan niin käärmeissäni tästä epäkohdasta, vähän vaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!