sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Meni hermo!

Viihdytin itseani krapulapaivan kunniaksi tutkailemalla aussien maahanmuuttoviraston viisumitarjontaa, ja hermohan siina meni. Fiksumpi olisi ehka jattanyt darra+paperisota-yhdistelman kokonaan valiin, mutta en tajunnut, etta nainhan siina taas kay, aussien rakkaus paperipinoihin ja Virallisiin Dokumentteihin loi taas niin allikalla, ettei tosikaan. Homman nimihan on siis se, etta mun 457-viisumi on maara-aikanen business-visa ja umpeutuu siis aikanaan. Maksan yksityisesta sairasvakuutuksesta maltaita, jos haluaisin palata koulunpenkille maksaisin siita viela enemman ja ylipaataan oon vahan kakkosluokan kansalainen, vaikka maksan veroja siina missa muutkin. Haluan siis pysyvan viisumin, PR:n eli permanent residency:n mahdollisimman pian.

Aiemmin meidan sairaala on sponsoroinnut (eli luvannut maahanmuuttoviranomaisille tarjoavansa mulle duunia ajaksi X) PR:n vuoden tyossaolon jalkeen. Heinakuussa 2012 saannot muuttuivat viranomaisten taholta ja systeemin, minka pitaisi taata tasapuolisempi PR:n saanti kaikille 457:lla olijoille ampuu mua nilkkaan, silla PR:n saakin vasta kahden vuoden oleskelun jalkeen. Erityistapauksissa pikana, ja sairaalat kelpaa kylla tahan pikajarjestelyyn, vaan meidan talopa ei halua. Olen siis pitkin talvea miettinyt eri vaihtoehtoja, mutta en ole vaivautunut tarkempaan tutkimustyohon immin sekaville nettisivuille.

Eilen kuulin sitten ensikaden tietoa siita, etta Perth kuuluu nykyaan state sponsored ja regional-viisumiluokissa maaseutuun ja siita saa siis lisapisteita hakemukseen. Menin innolla penkomaan immigrationin sivuja, ja loysin taman eilen hehkutetun viisumin (857) vain tajutakseni, etta se on lakkautettu 1.2012 alkaen. Uudet hakemukset kasitellaan Expression of Interest-jarjestelman kautta, jossa haetaan lupaa hakea viisumia (voi viddu...) ja pisteytetaan hakijoita ian, kielitaidon ja tyokokemuksen mukaan. Hylkasin taman, oon tarpeeksi kuullut Life in Englishin Anun valitusta asiasta ja EOI:n kiemuroista valttaakseni sen tekoa jos vain voin..

Hyppasin siis seuraavaan viisumiluokkaan family members ja paatin tutkailla noita puolisoviisumeita, onhan tuossa kuitenkin tuo aussimies ja takana jo 1,5 vuotta yhteiseloa, tarpeeksi siis tayttamaan avoliiton vuoden minimiaika viranomaisille. Oli jo tiedossa, etta taytettavana olisi ainakin seka minun etta miehen kertomus suhteestamme ja sen alusta, todistelua pankkitiliotteiden, kirjeiden, ja muiden avulla suhteemme aitoudesta ja kahden australialaisen ystavamme statutory declaration suhteemme aitoudesta, seka tietty itse hakemus. Siina vaiheessa kun selvisi, etta nykyisen viisumiluokkani takia saisin maksaa tasta ilosta ja ystaviemme vaivaamisesta tonnin enemman kuin tavis-hakija, yhteensa yli $3000, paatin siirtya takaisin ammattiviisumien puolelle. Pakkohan sielta olisi loytya jotain kohtuuhintaisempaa ja hoitajille suunnattua viisumiluokkaa!

Onhan niita, mutta ne on kaikki EOI:n ja Skill Select-systeemin takana. Fine, ryhdytaan hommiin sitten ja taytetaan EOI, $3000 sille PR-viisumille tulee tatakin kautta, mutta ainakin on suurin osa paperitoista jo tehtyna taman nykyisen viisumin ansiosta. As if! Puolivalissa hakemusta kun taytyy vastata yes kysymykseen, onko ammatillinen osaamiseni arvioitu Skills Assessment:in avulla. Jokaiselle ammattiryhmalle on omansa, ja se on sitten erillinen hakemus taas yhteen puljuun. EOI:n kohtaa ei pystynyt ohittamaan millaan "olen jo rekisteroity ammattilainen taalla"-oikopoluilla. Siispa linkkeja seuraten ANMC:n, hoitajien assessment-tahon sivuille. 

Harvinaisen sekavat sivut, ja mistaan ei ensin selvia, etta pitaako mun jo Australiaan rekisteroityna hoitajana todellakin arvioituttaa osaamiseni uudelleen pysyvaa viisumia varten? Pitaa. Tama arviointipulju ANMC ja AHPRA, rekisterointivirastohan, eivat tietenkaan ole tekemisissa keskenaan. Miksi olisivat... Siispa online-hakemusta tayttamaan, etusivulla vilkkuu jo, etta kasittelyaika on n. 14 viikkoa minimissaan, pahoittelut. Samat kysymykset ammatista, luettele 10 vuoden ajalta tyonantajasi jne, alkuperainen rekisteroitymispaivasi AHPRA:an, nykyinen rekisteroinnin voimassaolo jne.. viimeisella sivulla lista vaadituista liitteista ja hinta. Liita mukaan mm. oikeaksi todistetut kopiot ensimmaisesta AHPRA:n rekisterointitodistuksesta ja nykyisesta, seka pyyda AHPRAa lahettamaan vertailukappale nykyisesta suoraan virastoon, kaksi kappaletta virallisia passikuvia, IELTS:n tulokset jne ja maksa kasittelymaksu $830???!!! Hieman keitti yli tassa vaiheessa. Siis ma olen jo rekisteroity sairaanhoitaja, maksanut satasia vuodessa AHPRAlle tasta ilosta, teen sairaanhoitajan hommia tallakin hetkella tyokseni ja nyt mun pitaisi arvioituttaa kelpaanko hakemaan viisumia hoitajan ammatissa ja maksaa siita melkeen tonni, jonottaa justice of peace:n luona todistuttamassa oikeaksi noita rekisterointipapereita (missa hemmetissa se ensimmainen todistus edes olisi, kun joka vuosi saa uuden...) ja hankkia Virallisia Passikuvia. Vain saadakseni osoittaa kiinnostukseni pysyvan viisumin hakemista kohtaan. Maksaakseni itse siita hakemisesta sitten sen paalle $3000, jos mut kelpuutettaisiin sita hakemaan.

Hienoa duunia aussila, nain niita hoitajia hommataan hoitsupulaa paikkaamaan lisaa!

Taidetaan sitten kuitenkin hakea sita vaimokeviisumia, repia suhteemme auki jonkun virkamiehen eteen tarkasteltavaksi, etta ollaankos tassa nyt oikeasti tosissaan ja aidosti yhdessa ja aikeissa elaa onnellisina elamamme loppuun saakka vai ei. Se on ensin kahden vuoden maara-aikanen viisumi, joka sentaan melko automaattisesti sitten muuttuu pysyvaksi. Melko automaattinen tarkoittaa siis vahaista paperitoiden maaraa, muttei sentaan lisahintaa.

Ei ihme, jos vahan sarkee paata.

10 kommenttia:

  1. Auh. Osanottoni. Ei taida tosiaan olla parasta krapulapuuhaa tuo. Ihan uskomattomalta kuulostaa, että kahdesti pitäisi ammattikelpuus todistaa. Mutta on se niin tavallinen tilanne, että siellä se "ei koske minua" -ruksi olisi, jos kerta riittäisi.

    Ja on siellä viisumit hinnoissaan myös. Vertailuksi, me maksettiin pyöreät 2000 USD mun Green Cardista, vielä on edessä 600 USD maksu kun kahden vuoden ehdollista oleskelulupaa anotaan pysyväksi.

    VastaaPoista
  2. Tanaan vahvistettiin toissa, etta kylla vaan, se kelpoisuus pitaa erikseen hyvaksyttaa. Olishan se muuten liian helppoa. Alan kallistumaan entista enemman ton spouse-viisumin puolelle...

    VastaaPoista
  3. Niin paljon kuin Yhdysvaltain byrokratiakiemuroita vihaankin, ainakin siellä se maahanmuuttajamassa on niin valtava, että ne käytännöt on kai sitten vähän järkevämmiksi hioutuneet, tuossa ei ole mitään järkeä. Mutta siinä ovat Australiassa järkevämpiä, että spouse-viisumiin ei vaadita aina avioliittoa.

    VastaaPoista
  4. Joo, avoliiton suhteen naa on aikaansa edella (tai ainakin jenkkeja..). Eika edes sukupuolilla ole valia, same sex-suhteet kelpaa siina missa perinteiset heterosuhteetkin. Muuten tanne paasisi helpolla vaan veneella pohjoisnaapurin puolelta Joulusaarten kautta...

    VastaaPoista
  5. Parisen vuotta sitten kun odoteltiin mun spouse-viisumia niin mies sano vitsinä, että oltais päästy helpommalla jos oisin tullu venepakolaisena tänne ;)
    Kohta täytyy todistella uudestaan tätä meidän suhteen aitoutta ja sen jälkeen onkin sitten PR-viisumi taskussa ja voi ruveta miettimään hakeeko kansalaisuutta parin vuoden päästä.
    Tsemppiä vaan pysyvämmän viisuminen hakemiseen. Ne maksaa maltaita mutta jos tänne haluaa jäädä niin ei oo paljon muita vaihtoehtoja kun maksaa kiltisti ja odotella tulosta. Sen spouse-viisumin saaminen pitäis olla teille ihan helppo juttu :) Tarpeeksi vaan todisteita mukaan ja tarkasti täytetty hakemus niin eiköhän se ole sillä selvä.

    VastaaPoista
  6. Ma oon tassa ihan samaa puolivitsina pohtinut, etta Joulusaarten kautta olis paassyt nopeammin ja saanut viela aikamoisia kultaisia kadenojennuksia mm. terveydenhuollon suhteen kaupan paalle. Vaan ei..

    Odottelen nyt eka pomon pomon vastausta tyon kautta saatavaan PR:n saamiseen, kun oma pomo sita kovasti puoltaa, mutta asia on paljon ylempaa kiinni. Olis vahemman hardellia kuin siina spouse-visassa ja samointein se PR katosissa.

    VastaaPoista
  7. Huhhuh mitä säätämistä. Tsemppiä! Puolisoviisumin hakeminen edessä myös täällä...

    VastaaPoista
  8. Kiitos tsempeista ja samaa sinnekin.. ei oo helppoa tulla kunniallisena kansalaisena tahan maahan, ainakaan pysyvasti.

    VastaaPoista
  9. Auts, mitä säätämistä! Yhdet tuttavamme päätyivät viisumien takia naimisiin suunniteltua aiemmin, kun asuivat Jenkeissä. Osoittautui nopeimmaksi ja halvimmaksi keinoksi immigration-kiemuroissa. Miten olisi serkku? Kyllä me ihan mielellämme tultais Perthiin häihin... ;)
    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ala nyt sinakin ala.. :) J:n aidissa on tarpeeksi kestamista tassa haahopsotyksessa.. Kutsu tulee kylla sit aikanaan ;)

      Poista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!