sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Mika arsyttaa

Muutaman muun blogin, mm.Kotirouva Lontoossa-blogin innoittamina paatin minakin kantaa korteni kekoon asioissa, mitka uudessa asuinmaassa arsyttaa. Helposti tulee blogissa, meileissa ja naamakirjassa kerrottua vain niita positiivisia asioita (tai sitten raivonpartaalla avauduttua jossain fbook-statuspaivityksessa jostain juuri silla hetkella maailman kaatavasta pikkuasiasta...), eika niin pohdittua niita huonoja puolia. Tassa kolme satunnaista mietetta ja arsytyksen aihetta:

1) Talojen eristamattomyys. Kesalla sietamattoman kuuma, talvella sietamattoman kylma. Valissa on mukavat pari kuukautta kivaa, normilampoista sisailmaa, mutta muuten kaytetaan omaisuuksia joko talon lammittamiseen tai ilmastointiin. Yksinkertaiset ikkunalasit, tiivisteet joista tuulee lapi ja ylipaataan varmaankin tooooodella haperot rakennusmateriaalit. Taalla on kuitenkin pahimmillaan talven yolampotilat lahella nollaa, joten kamppa ja etenkin kylpyhuone ehtii mukavasti viileta aamuksi. Ei kasvata motivaatiota nousta sielta viiden peiton alta, vain paastakseen hyytavan kylmaan vessaan. Ja joka kerta, kun sisatilojen kylmasta kehtaa valittaa, saa vastaukseksi sen "You're a Finn! You must be used to this!" NO EN OO, meilla Suomessa (klassinen aloitukseni mihin tahansa paasaamiseen kulttuurieroista...) ei ole kylma sisalla.. Ne "luksus-ikkunat" mita taalla markkinoidaan, on pekka perusjampallekin ihan normaali varustelutaso, tuplalasit siis...

2) Julkinen liikkumattomuus. Eipa siita sen enempaa. Mahdollisuuksia olisi, mutta Perthin juna-ja bussiverkosto on vaan aika tehoton keskustan ulkopuolella ja bussit nyhraa ikuisuuden kahden eri bussiterminaalin valilla ja sisaanajorampeissa. Kylla ne yrittaa parantaa, mutta suurin osa maararahoista tuntuu valuvan transport officereiden palkkoihin, ei lisavuoroihin.. joka hemmetin junavaunussa ja asemalla porraa vartijoita. En tieda kuinka turvatonta esim. juna-asemilla on ennen ollut, mutta en itse ole ikina kokenut mitaan hairikointia tai edes juoppojen mekkalointia. Armadalen junalinja on ainut mita en pimean tullen kayttaisi. Ennemmin alle 30 minuutin odottelut asemalla, kuin pari vartijaa pyorimaan ympyraa..

3) Ekologisuus. Muovia ja lasia, etenkin juomapulloja menee ihan hullusti roskiin. Kierratyksesta ei saa mitaan "palkkiota" pullopanttien muodossa, joten moni ei kierrata. Muovikassit on niita superohuita, taysin turhia kantokyvyltaan olemattomia versioita, joita jaetaan ilmaiseksi.* Maidot myydaan suurimmilta osin pulloissa, samoin useat mehut. Kassatyypit pakkaa todella vahan per pussi, tyyliin kaksi paahtoleipapakettia, eika muuta. Me raahataan mukanamme aina kangaskassit, mutta suurin osa kanssashoppailijoista ei. Sairaalassa ei kierrateta juuri mitaan, eika varsinkaan laakejatetta. Ruokakomposti tai biojate on ihan vieras kasite. J:n vanhemmilla oli viime talvena lehtikomposti, mutta ruoka menee surutta roskiin siellakin.

*Taytyy viela lisata, etta pullopantit ja muovipussit on osavaltiokohtaisia, South Australia taitaa olla edellakavija taalla, siella on pullopantit kaytossa ja kielto muovipussien ilmaisjakeluun kaupoissa. Koskakohan tanne Williin Lanteen saatais..? Sen sijaan paikallispoliitikot keskittyy toistensa haukkumiseen, kaivosteollisuuden verotukseen ja pikkukaupunkien tissibaarien ja ilotalojen kieltamiseen...

5 kommenttia:

  1. Komppaan ihan täysin tota talojen eristystä... Ihme touhua kun sisällä on usein kylmempi kun ulkona, ja joutuu kulkemaan sisätiloissa toppatakki päällä :)

    Ja muovipussit myös... South Australiassa oli 'edistytty' sen verran, että pienet muovipussit oli korvattu isommilla, joita rohkaistiin käyttämään useamman kerran. Näiden pussien kahvat olivat kuitenkin sen verran toivottomia että ratkaisu ei ollut yhtään sen parempi....

    VastaaPoista
  2. Joo, kohta alkaa taas meikalaisen UGG-kausi, ja villatakkeihin kaariytyminen. Onneksi toi uusi supertehokas kaasulammitin helpottaa taman talven kylmyytta!

    VastaaPoista
  3. No niin nappiin tuo kritiikki !

    Aika hauska juttu mutta olen alkanut lukea sun blogia viime syksynä Suomessa. Silloin kun vasta suunnittelin vuorotteluvapaata täällä Perthissä. Nyt vasta oivalsin, että sehän oletkin sinä :):)

    VastaaPoista
  4. HAHA niin totta ja samat ärsyttää täällä (tosin kakkoseen en osaa yhtyä, kun asun maaseudulla). Ihanaa huomata, että kaikkia suomalaisia ärsyttää samat asiat. Minäkin valitan just noista ykkösestä ja kolmosesta ihan koko ajan.

    VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!