tiistai 15. toukokuuta 2012

Maailman mukavuudenhaluisin kansa?

En valttamatta valehtele ihan hirveasti, jos vaitan australialaisten olevan yksi maailman mukavuudenhaluisista kansoista.. Aussikulttuurin rentous, "no worries"-asenne ja ystavallisyys tahtaavat kaikki siihen, etta kaikilla olisi kivaa ja helppoa. Sunnuntain krapulapaivastakin on tehty mukava hetki Sunday Sessionin merkeissa, kokoonnutaan yhdessa johonkin rannan pubiin "muutamille", ja sitten nipinnapin ajokunnossa illaksi kotiin ja aamulla kohti uutta viikkoa. Ja kaikilla on kivaa. Valilla mukavuudenhaluisuus lipsahtaa laiskuuden puolelle tehokkaan ja suorituskeskeisen skandinaavin silmin, mutta pikkuhiljaa se omakin pipo loystyy paassa ja huolet kaikkoaa. Mutta kaikkea en minakaan ymmarra!

Duunikaveri valitteli, kuinka tassa olisi pitanyt jo elakkeelle paasta suunnitelmien mukaan (ika n. 50 v), etta olisi enemman aikaa matkustella. Mutta nyt ei ole varaa, kun sitten ei olisi varaa matkustella, kun taytta elaketta ei saa viela nostaa superfundista, paikallisesta elakerahastosta. On kipera oravanpyora, ja ratkaisuksi loytyi osa-aikatyo ja sijoitusasunnoilla keinottelu.

Toinen nainen valitteli, kuinka ei saa mukavuudenhaluista tytartaan muuttamaan kotoa pois. Ikaa 23, kovat kriteerit ekan valmistumisen jalkeisen duunipaikan suhteen ja tallahetkella tyottomana kuudetta kuukautta. Aiti siivoaa, pyykkaa ja hakee baarireissuilta, ja etsii lehdesta avoimia tyopaikkoja. Mimmi sitten asettaa ehtoja, etta en hae tuota paikkaa, ellet osta mulle uusia farkkuja/iPhonea/maksa lentoja Balille..




J:n veli vaimoineen on talonostopuuhissa. Nettinorttien tapaan taustatyo on hoidettu netissa, eika siina mitaan, paljon tietoa saatavilla nopeasti. Muttamutta.. ne osti sen talopaketin kaymatta katsomassa yhtakaan valmista mallitaloa, joita olisi n.30 minuutin ajomatkan paassa kokonainen asuinalue pullollaan. Ei ole kuulemma vaivan arvoista, kun materiaalit mita he valitsee on kuitenkin eri. Meikalaisen leuka tipahti lattiaan, ei ollut tullut mieleenkaan etta joku ostaisi talon, saati rakennuttaisi talon, kaymatta kertaakaan katsomassa kohdetta...




Muutama yksittainen esimerkki, mutta kuvastavat kylla aika hyvin sita, kuinka pitkalle laiskuuden ja no worries-ideologian voi pahimmillaan vieda.

Yksi iso keskustelunaihe WA:ssa on kaivosduunarit, tai lahinna se, miten nuoria saataisiin houkuteltua kayttamaan kolme vuotta lukion jalkeisiin opintoihin sen sijaan, etta suunnattaisiin kaivosten isojen palkkojen  peraan vailla koulutusta, vailla tietoa kaivosbuumin jalkeisesta elamasta. Sitten ihmetellaan kun kaivosinsinoorit, hoitajat, laakarit ja kaikki duunit mihin vaan maisterin papereita voidaan vaatia menee expateille. Ymmarran, etta koulutus maksaa taalla ja kolmen vuoden bachelor-tutkintokin verottaa lompakkoa ja tuo lainataakkaa, mutta nailla palkoilla (ja matalammalla veroprossalla) summa on melko nopeasti kuitattuna, jos huvittaa. Suurinta osaa ei huvita, vaan suunta on joko kaivoksille, tai esim. raksalle, jossa  palkat on siellakin nousussa kaivosbuumin aiheuttaman vajeen takia. Meidan keskisuuressa tyoyhteisossa on KAKSI paikallista sairaanhoitajaa, seka pari osa-aikaista, joilla on toinen jalka jo elakkeella.

Ja kaikki tama ihmettely kaikella rakkaudella <3.

5 kommenttia:

  1. Voi apua, kyllä vois välillä mennä hermo tuollaiseen saamattomuuteen :D

    VastaaPoista
  2. Etenkin noi talonrakennuspuuhat ottaa paahan just nyt. Arvatkaapa ketka on jo puhuttu mukaan maalaustalkoisiin, kun ammattilaisten maalausurakka maksaa liikaa? Vastapalvelusta odotellessa suattaapi menna hetki jos toinen...

    VastaaPoista
  3. Joo en voi ymmärtää, miten joku voi ostaa talon näkemättä sitä! Maalausurakat on aina aikamoisia, kun ainakin mulla tulee kaikki paikat kipeeksi sellaisesta urheilusuorituksesta. Ja vastapalveluksia on joskus vaikea saada, vaikka ihan suoraan kysyiskin...

    VastaaPoista
  4. Tottahan turiset. :) Mikäs siinä vaikka se nuoriso hetkeksi suuntaisikin niille kaivoksille, jos se olisi rahankeruuta ja säästämistä varten, mutta juttelin jossain läntisessä Aussilassa parin kaivostyöläisen kanssa, jotka sanoivat että aina tilaisuuden tullen ne lentävät Balille bilettämään. :)

    VastaaPoista
  5. Joo, osalla kaivosduunareista, etenkin nuoremmalla ja taman parin vuoden aikaisen kaivosbuumin aikana tyonsa aloittaneella on lahtenyt mopo kasista. Kalliit autot ja asuntolainat ja kosteat Balireissut. Mutta ei voi yleistaa, oma kaivoskulta on taas ollut tosi fiksu ansioidensa kanssa, eika oo ikina edes kaynyt siella Balilla ;)

    VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!