lauantai 31. heinäkuuta 2010

Terveyttä ja paperisotaa koko rahalla!

Aussiviranomaiset vaativat ulkomaisilta sairaanhoitajakandidaateiltaan varsin perusteellisen terveystarkastuksen. Suomessa on muutama hassu henkilö, jotka maahanmuuttoviranomaisille kelpaavat, joten hinnat ovat varsin suolaiset. Kesäloma-aika toi lisää kiirettä muutenkin tiukkaan 28 päivän aikarajaan, joten valinnanvaraa ei paljon ollut. Dear Eki, oonks mä ihan normaali-lekurin luokse siis matka kävi. Ja ihan normaalihan mä olin tunnin tutkimisen ja hutkimisen sekä labrakokeiden ja keuhkokuvien jälkeen.

Tulokset lähti eteenpäin Saksaan, missä on lähin Australian suurlähetystö. Viikkoa myöhemmin sain iloisen sähköpostin, missä toivotettiin tervetulleeksi matkustamaan Australiaan ja ilmoitettiin poikkeuslupani työskennellä sairaaloissa. 460 e, check!

AHPRA on uusi aussien rekisteröintiviranomainen ja kattaa Western Australiaa lukuunottamatta koko maan. Uudenkankea pulju on aloittanut toimintansa 1.7, ja ruuhkaa tuntuu asiakaspalvelussa olevan. Epämääräiset nettisivut ohjaavat uusiin ja uusiin linkkeihin. Lomakkeet ovat täynnä ukaaseja ja vaatimuksia siitä, mitä kaikkea liitteitä hakemukseen pitää ehkä sisällyttää, mutta ohjeita ko. dokumenttien tarkempia ohjeita on mahdotonta löytää. Esimerkkinä Proof of ID, johon vaaditaan 100 pistettä. Missään ei kuitenkaan kerrota, miten nämä 100 pistettä muodostuvat ja millä kaikilla dokumenteilla ne voi itselleen haalia. Lääkärien vastaavassa järjestelmässä ne muodostuvat oikeiksi todistetuista kopioista mm. passista, viisumista, lentolipuista, ajokorteista, opiskelijakorteista ja SÄHKÖsopimuksista.. Kerään nyt kasaan ison pinon eri dokumentteja ja toivon, että riittää. Hintaa per oikeaksitodistaminen 3,5 e. Ensi viikolla notaarin luo maistraattiin, samalla saa virallistettua CV:nsä.

Missään AHPRA:n sivuilla ei lisäksi selkeästi sanota, mitä kaikkia maksuja "overseas" kandidaatin täytyy maksaa, riittääkö pelkkä overseas-maksu vai tarvitaanko normaali rekisteröintimaksu lisäksi.. lisäksi on joku annual renewal-maksu, joka pitää vuosittain maksaa, mutta joka pienenee, jos vuodenvaihde lähenee.. Sekavaa! Mutta parisataa Aussidollaria jokatapauksessa, eli satoja euroja.

Valviralta vaaditaan toki englanninkielinen rekisteriote, 68 e, check!

Viisumi itsessään oli sen parisataa euroa. IELTS 180e. Rahaa on palanut yli tonni, ennenkuin lentolippuja on edes ostettu. Pistää vähän miettimään, onko tämä todella tämän arvoista. Toistaiseksi on, sillä haluan a) lähteä reissuun ja b) tehdä töitä siinä ammatissa, mihin juuri valmistuin, en poimia hedelmiä/blokata tuoppeja baareissa seuraavaa vuotta. Lisäksi saan jotain perverssiä tyydytystä kaivellessani vanhoja papereita ja liittäessäni niitä hakemukseeni, kuten esim. v. 2001 asiakirja sukunimeni muutoksesta, joka ehdottomasti vaaditaan. Buhahaha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!