lauantai 31. heinäkuuta 2010

IELTS

Alkuperäinen reissublogini asui Vuodatuksen sivuilla, mutta en missään vaiheessa päässyt Vuodatuksen kanssa sinuiksi. Päätin kuitenkin liittää tänne nuo muutamat vanhat tekstit, ettei pääse alkufiilikset katoamaan :)

20.3 osallistuin IELTS-kielikokeeseen (www.ielts.org). Australian Board of Nursing vaatii kokeesta vähintään 7/9 arvosanan kaikista neljästä osiosta (luetun ja kuullun ymmärtäminen, kirjoittaminen ja keskustelu). Lähdin aika takki auki-asenteella kokeeseen ja tajusin vasta bussissa matkalla koepaikalle, että muutamia, etenkin kirjoittamiseen liittyviä kielioppijuttuja olisi kannattanut tsekata läpi. Tiesin osaavani englantia hyvin, enkä hetkeäkään epäillyt taitojani puhutun tai luetun ymmärtämisen kanssa. Koe oli kuitenkin yllättävän haastava. Itse koin vaikeimmaksi asiaksi kiireen. Kolme peräkkäistä tunnin settiä testausta oli myös yllättävän rankka paketti.

Kuullun ymmärtämisessä nauha kuultiin läpi vain kerran, ja aikaa oli todella vähän vastausvaihtoehtojen lukemiseen ennakkoon, joten ei oikein tiennyt, mitä infoa nauhalta piti metsästää. Yo-kokeistakin on jo aikaa, eikä sitä varten opittu tekniikka nyt olisi muutenkaan toiminut tuon kiireen takia. Luetun ymmärtämisessä aikaa jäi jopa 5 min yli, ja ehti vessatauolle. Muutama monivalinta jäi kismitämään, kaiken ymmärsin sekä teksistä että kysymyksistä, mutta monivalinnat eivät vaan sovi logiikalleni! Esseitä oli kaksi, toinen 150 sanaa, taulukon tulkitsemista ja toinen 250 sanaa, mielipidekirjoitus annetusta aiheesta. Asetin kukkahatun päähäni ja lässytin sydämeni kyllyydestä vankilan mahdollisuudesta katkaista rikoskierre koulutuksella..

Pienen lounastauon jälkeen koitti keskustelu. Olin olettanut keskusteluosion olevan ihan läpihuutojuttu, mitä se ei todellakaan ollut. Alun esittelyn jälkeen joutui varsin syvällisesti pohtimaan onnellisuutta ja mikä siihen vaikuttaa. Aika henkilökohtaisia juttuja ventovieraan ihmisen kanssa keskusteltaviksi. Lopussa jo hermostuin, kun äijä jankkasi uudelleen ja uudelleen onnesta, ja vika vastaus menikin sitten överiksi.. Haastattelija tiedusteli, että kun olen tämmöisellä alalla töissä, niin onko minulla mielestäni vastuu muiden ihmisten onnellisuudesta myös vapaa-aikanani, johon sitten äkäisenä kivahdin, että "I'm no Florence-fucking-Nightingale", ennenkuin enempää ehdin miettiä.. Aika sekavin ja pettynein fiiliksin lähdin kotiin ja olin varma, että viimeistään tuo viimeinen kommentti, ellei jo sitä ennen tapahtuneet takeltelut pilanneet mahdollisuuksiani.

Vastaukset tulivat parissa viikossa. Sain yleisarvosanan 8/9, mikä tarkoittaa IELTS:n mukaan seuraavaa: "Very good user: has fully operational command of the language with only occasional unsystematic inaccuracies and inappropriacies. Misunderstandings may occur in unfamiliar situations. Handles complex detailed argumentation well." Yllättäen olin saanut huonoimman arvosanan kirjoittamisesta, 7/9. Keskustelu oli mennyt pelättyä paremmin, 8/9. Luetusta sain täydet 9/9 ja kuullusta 8,5/9. Kaikenkaikkiaan voin siis olla todella tyytyväinen, tavoite saavutettu eikä todellakaan rimaa hipoen! Olo on helpottunut, sillä hylkäys olisi tarkoittanut 175 euron osallistumismaksun hukkaan menoa, ja uutta koetta. Kallista touhua tämä ulkomaille lähtö.

Yllättävän kovaa kielitaitoa Australia kuitenkin hoitajiltaan vaatii. Minimiarvosanaa seitsemän kun kuvaillaan IELTS:n sivuilla näin: "Good user: has operational command of the language, though with occasional inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings in some situations. Generally handles complex language well and understands detailed reasoning." Vertailukohtana voi käyttää Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten hoitajien suomenkielen osaamista.. 4 vuoden sairaalakokemuksella se osaaminen ei todellakaan ole maatajärisyttävän hyvää suurimman osan kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!