maanantai 4. kesäkuuta 2012

Aussilan perusihanuutta

Pitka talviviikonloppu, lampoa +22 ja lempea aurinko. Viisi ihanaa vapaapaivaa toista! Lauantaina tehtiin pitka ostosreissu Bunningsille puutarhaostoksille. Mukaan tarttui taimia, mm. selleria, sitruunabasilikaa, pinaattia, bok choi-kaalia ja salaatteja eri sorttia seka siemenia. Nyt uusissa kukkalaatikoissa kasvaa siemenesta minttua, basilikaa ja tillia, kevatsipulin siemenet on kylvetty maahan ja varjoisalla seinustalla on suojassa laatikollinen multaa, mun "kasvata itse sienia"-kokeilu. Parin viikon paasta selviaa, tuleeko kompostihakkeluksesta, jostain muusta tohnasta (sienien itioita tai mitalie?) ja vedesta Portobellosienia, vai hukkaan mennyt kokeilu. Terveisin nimim. mainonnan uhri.

$14 taikasienia! Tai sitten ihan vaan herkkusienia, tai laatikollinen hometta...

Tanaan kaytiin aamukahvilla J:n vanhempien luona, ja anoppilan pihamaalta lahti mukaan kasvamaan villirucolaa, valkosipuli-ruohosipulia (siis mita garlic chives on suomeksi???), rosmariinia, upland crest-nimista salaattia ja korianterin siemenia odottamaan kylvoa. Viikonlopun farmer's market-reissun tuliaisina saatiin myos iso kasa rehuja heti syotavaksi, tuolla saadulla salaattimaaralla elaisi pieni kanifarmi kuukausia. :O Ja etupihan rumaa, varjoisaa aluetta koristamaan saatiin 12 taimenalkua jotain supersitkeaa pensasta, jota J:n isan mukaan ei saisi antaa pahimmalle vihamiehelleenkaan, niin helposti se kasvaa ja leviaa. Luulisi siis parjaavan tuossa meidan hiekkaeramaassakin!

Tata tylsyytta ja sotkua peittamaan saatiin siis iso kasa taimia, jotka selviaisi varmaan ydinrajahdyksestakin

Viikonloppuna on siis heiluttu lapionvarressa ja paikkailtu jo hieman lopahtanutta kasvimaainnostustamme, joka siis alkufiilistelyn jalkeen hieman nuupahti. Vanha sugar cane mulch on myllatty mullan joukkoon ja uusi paali tuota heinahaketta odottaa levittamista. Ihan viela ei taallakaan ole tarvetta lamposuojalle ;) Lisaksi kuolasin sopoja puutarhaelefantteja, kastelujarjestelmia ja monikerroksisia ruukkuja. Myohemmin!

Kaiken taman aikana ma vaan fiilistelin sita, etta on talvi pahimmillaan, ja ulkona on nain ihanaa. Toki pimea tulee aikaisin, joskus puoli kuudelta jo, mutta kylla sen kestaa. Etenkin kun ihan kohta alkaa taas valosampi aika! Ollaan kayty nyt laheisessa puistossa urheilemassa kahden eri fudispallon teemalla, aussilaista ja jenkkilaista. J:n palokoulun treenit mielessani olen kaivanut sisaisen valmentajani taas esiin ja pistanyt miehen juoksemaan kulmiinjuoksuja, L-coneja, viivoja ja kaikkea mahdollista kivaa. Kosto tulee kuulemma olemaan suloinen ensi viikolla kun valloitamme Kings Parkin jyrkassa maessa olevan Jacob's Ladderin, pitkat ja jyrkat portaat joita tuo hullu haluaa juosta ylos-alas-ylos-alas. Tamakin on kuitenkin keskimaaraisesti kivempaa aussietalvessa. Samoin oli perjantainen terassilla istuskelu, vaikka illan pimetessa joutuikin kaivamaan ohuen villakangastakin paalle. Yolla bussipysakille kavellessa, maha taynna herkullista sushia katselin ylos ihastellen keskustan tornitaloja ja vanhoja rakennuksia ja tuli se ihana "tanne mina kuulun"-tunne, taas.

4 kommenttia:

  1. Meilla on nyt myos ensi kertaa pari laatikollista sienia kasvamassa talon vierustalla, ja kylla nayttaa toimivan. :) Mies tosin laskeskeli, etta suurinpiirtein neljan kilon sato pitaisi kustakin laatikosta saada, etta tulisi ihan vain kaupasta ostamista halvemmaksi tama meidan omavaraistalous (koh...), mutta on se ihan kiva kokemus ollut vaikka tappion puolelle lopulta jaataisiinkin.

    VastaaPoista
  2. Taytyy olla ihan hys hys noista sun miehen laskelmista.. Muttajoo, hauska kokemus tulee olemaan ja kivaa vaihtelua rehujen kasvatteluun :)

    VastaaPoista
  3. Mun vakimenetelmä, millä olen selvittänyt mm. täkäläisiä ruokakasveja (tai sitä etten ole niistä koskaan kuullutkaan, lehtimangoldi anyone?) on hakea se englanniksi Wikipediasta, ja etsiä vasemmasta laidasta linkkiä suomenkieliseen versioon artikkelista. Suosittelen! Sieltä löytyi myös tämä sinun äärettömän mielenkiintoiselta kuulostava kasvattisi garlic chives, se on suomeksi kiinansipuli. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinansipuli Tänä kesänä niin hiljainen parvekekasvattaja minussa heräsi heti. Rakastan niin valkosipulia kuin ruohosipulia, voiko niitä todella saada molempia samassa paketissa...?!?! :)

    VastaaPoista
  4. Aah, kiitos tasta loogisesta vinkista, olisi nopeuttanut mun eilista helokkioljy in english-googlettelua paljon.. :) Ja joo, garlic chives on jotain ihan mahtavaa <3 Vahan paksumpi kuin perus-ruohosipuli ja mieto, tunnistettava valkosipulin maku, muttei millaan tavalla lapitunkeva. Ja kasvaa onnellisesti ruukussa ja pihalla. Me likes.
    Lehtimangoldi, never heard.. :O

    VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!