sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kerrostaloasukista multasormeksi

Mina, vannoutunut kerrostaloasukki ja mullan ruopsuttamisen vihaaja olen vaihtanut leiria! Ensinnakin, J halusi ehdottomasti asua rivitalossa, kukaan tosi-lansiaussi eli sandgroper itarannikon ihmisten mielesta, ei asu kerrostalossa. Kerrostalot on kuulemma varattu maahanmuuttajille ja osavaltion tukemissa asunnoissa asuville vahatuloisille ja paikallisille ystaville, niissa on aina hairiokayttaytymista, metelia ja liian vahan tilaa. Ehka hieman raakaa yleistysta, mutta niin se kaytannossa Perthissa menee. Mamut, seka lansimaalaiset etta aasialaiset asuvat keskustan tornitaloissa ja sinne tanne on ripoteltu naita tuettuja asumismuotoja. Vasta viimeisen vuoden, parin aikana on keskusta-asumista alettu markkinoida myos validina vaihtoehtona isolle omakotitalolle, uima-altaalle ja pitkalle tyomatkalle, ja nyt keskustaan onkin nousemassa naita luksusasuntoja. Sanoin siis henkiset jaahyvaiset parvekekukille ja jonkun muun hoitamille pihaongelmille ja hyvaksyin tulevaisuuteni rivarissa...

Muuttohetkella oli pieni takapihamme aika saalittava. Nurmikko oli huonossa kunnossa ja oli suurimmalta osin hiekkaa, ei vihreaa kasvustoa. Nurmikkoa kasvoi lahinna aidan vieressa ja muualla sitten hiekka pollysi.

Aika surkeaa


Paatimme pistaa pihan uusiksi, ja J:n aidin avustuksella me kaksi puutarhanoviisia marssimme Bunningsille multaostoksille ja valitsemaan ensimmaisia kasveja.

Salaatteja, paprikaa, tomaatteja, munakoiso ja ruohosipulia

Multaa, lamposuojaa ja minut taysin hurmannut elefantti pihan vartijaksi.. C'moon, se on ELEFANTTI! <3

J:n aidilta saadut lahjoitukset, tomaatteja ja mustard lettuce, hammentavan tulinen salaatti

Parin tunnin aherruksella piha saatiin nayttamaan kohtuu lupaavalta. Kasvimaa tuli aidan viereen, ja aidan vieressa vihertanyt nurmikko siirrettiin peittamaan pahimpia hiekkalantteja.



Suurin ongelma taalla WA:ssa on kuumuus ja veden puute. Paras lamposuoja puutarhanerojen mukaan on sugar cane mulch, eli tuo kuivan heinan nakoinen hakkelus. Kastelemalla sen lapimaraksi se ns. tarttuu kiinni ja luo eristavan kerroksen mullan paalle ja varastoi myos hieman vetta itseensa kasveja varten. Kunnon kokoisen heinapaalin verran sita upposi tuohon viiden nelion lanttiin, mutta on ollut kylla toimiva!

Toisaalta jatkuva lampo ja aurinko on tehnyt tasta hommasta myos todella palkitsevaa, silla tuloksia alkoi tulla lahes valittomasti. Jo viikon jalkeen oli kasvua havaittavissa, ja nyt on ekat tomaatit ja paprikat jo herkuteltu, eika salaattia ole tarvinnut ostaa kaupasta pitkaan aikaan.

Kahden viikon saldo

Eka paprika, tai takalaisittain capsicum, kahden viikon ikaisena

Valmista on! Paprika jai vaan vahan minikokoiseksi...

Taman hetken tilanne nayttaa kasvimaan osalta hyvalta, nurmikko on edelleen ihan onneton, vaikka paalle on istutettu uutta ja sekaan on heitetty kaikkea mahdollista kosteudensitojaa ja muuta...



Ihan kelpo alku kahdelle taysuunolle puutarhurin alulle, lisataan pikkuhiljaa valikoimia ja eksotiikkaa, kunhan opitaan virheistamme nailla perusrehuilla. :) Ja kivaa on ollut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!