tiistai 25. lokakuuta 2016

Ensimmäiset helteet

Pitkän, kylmän ja sateisen talven jälkeen ensimmäiset helteet ovat varsin odotettu juttu. Kauan siinä kestikin, jatkuvaa kalseutta toukokuusta lokakuuhun. Tuntuu, ettei missään vaiheessa ollut kunnolla lämmin, vaikka sisällä talossa puhalsi kaasulämmitin lähes koko ajan, jalassa oli UGGit sisällä ja vaatteita päällä kuin naparetkeilijällä. Suihkussa käynti oli ihan hirveää, tai lähinnä se kuuman suihkuveden sulkeminen ja hyytävän kylmään kylpyhuoneeseen astuminen, ulos suihkukaapin höyrystä ja lämmöstä. Välttelin hiustenpesua viimeiseen asti ja välillä tuntui, että tukka on yksi iso rastapallo. Yölliset vaipanvaihdot ja imetykset olivat ihan hirveitä, kun joutui nousemaan superpaksun peiton alta. Olemme nyttemmin siirtyneet perhepetiin ja yölliset imetykset ovat huomattavasti helpompia makuultaan, mutta alun kipulääkepöhnässä ja sektion jälkeisissä kivuissa tuntui turvalliselta pitää vauva omassa sivuvaunussaan ja imettää nojatuolissa istualtaan, mikä sitten tarkoitti sängystä ylös kampeamista.

Vauva menetti alussa liikaa syntymäpainostaan, joten kotiutumisvaiheessa meillä oli kolmen tunnin välein tapahtuvat syötöt. Yölliset ruokintahetket lämpöpuhaltimen edessä olivat karmeita. Koko ajan oli vain kylmä, väsymys ja nälkä. Toisaalta, näläntunne oli ihan virkistävää vaihtelua melkein yhdeksän kuukautta jatkuneen pahoinvoinnin jälkeen.Söin n. levyllisen suklaata yössä, kirosin Aussilan rakennusstandardeja vähintään kerran per imetys ja vannotin miehen lupaamaan, että jos me ikinä rakennetaan talo, niin siinä on tuplalasit ikkunoissa. Onneksi saatiin pian lupa purkaa kellon mukaan ruokkimiset ja lisämaidot kun vauvan paino nousi riittävästi. Jokainen lisätunti sängyssä peiton alla oli bonusta. Kesä ja helteet tuntuivat olevan ikuisuuden päässä.

Ihmiset jotka eivät siis ole kokeneet Perthin talvea eivät yleensä usko, kun heille kerrotaan miten kylmää täällä on läpi talven. Öisin lämpömittari hiipii pahimmillaan lähelle nollaa, ja mitä pilvettömämpi yö, sitä kylmempää. Huonosti eristetyissä taloissa sisälämpötila on siis jotain kymmenen ja viidentoista asteen väliltä yön pikkutunteina ja riesana on jatkuva kosteus.

Ja nyt vauva on jo viisi kuukautta vanha, lämpömittarissa on ollut ekat +30 lukemat ja ilmastointi on kytketty päälle kesää varten. Tuntuu, että joudumme opettelemaan uudelleen, miten pukea tuo lapsi nyt kun vaarana ei niinkään ole kylmettyminen, vaan auringossa palaminen ja läkähtyminen. Eihän se tietysti ekalla kerralla ihan putkeen mennyt, reilu tunti koirapuiston helteessä, vailla kunnon varjoa kävi raskaaksi kaikille. Imetin vauvaa puiston ulkonurkassa, istualteen aitaan nojaten ja aidan suoman pienen varjon turvissa samalla kun mies vahti koiraa. Hiki valui jo ihan siitä, että oli toinen ihminen iholla. Hattu sentään muistettiin ottaa mukaan.

Ostoslistalle on lisätty vauvalle sopivaa aurinkorasvaa, pari varahattua, aurinko/ötökkäsuoja vaunuihin sekä sellainen kolmiseinäinen aurinkoteltta, niin voidaan jatkaa puistopiknikkejä ja rantaleikkejä. Huhh. Olen tässä yrittänyt selvitellä, mikä rasva olisi suojaominaisuuksiltaan parasta, turvallista pienelle iholle ja helppo levittää ja käyttää. Vaikuttaa ihan loputtomalta suolta, sama epätoivo iskee kuin ihoystävällisiä kosteuspyyhkeitä etsiessä.

Ja nyt täällä haisee savu. Pelastuslaitos suorittaa Perth Hillsien alueella jokakeväisiä suunniteltuja metsäpolttoja ehkäisemään kesän metsäpaloja ja savu kantautuu kaupunkiin. Haju tuntuu sisälläkin, ja ulos yöksi jätetyt pyykit voi nyt heittää takasin pesukoneeseen, haju on niissä tosi vahvana. Taivas on harmaa, ja yleensä kirkkaana näkyvä kaupungin pilvenpiirtäjien silhuetti on savusumun peitossa. Muistuttaa ihan Singaporen savusumusta vuosi sitten, yök. No, parempi näin päin, kuin täysin hallitsemattomat metsäpalot parin kuukauden päästä. Toki nämä suunnitellutkin poltot voivat lähteä lapasesta, kuten kävi Margaret Riverillä pari vuotta sitten ja metsän mukana paloi hirvittävä määrä omaisuutta, taloja ja viljelysmaata. Ihmeen kaupalla kukaan ei kuollut.

Tervetuloa kesä!

4 kommenttia:

 1. Hei,

  Ihanaa että oot takaisin!! Oon aina välillä käynyt kurkkimassa, josko oisitkin jotain kirjotellut, joten ilahdus oli suuri kun näin oli

  JA WAU millä paluulla!! Huimasti onnea perheenlisäyksestä:) kiva päästä jatkaa lukemista!

  Ihanaa kesää sinne! Me täällä Barcelonassa aletaan valmistautua tohon syksyyn, joka ei toki ole yhtä paha kuin Suomessa, mutta tuntuu sekin vaan kolealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla että siellä on kaipailtu mua ja oot jaksanut tsekkailla josko palaisin. Pahoittelut pitkästä hiljaisuudesta!

   Ja mikä vaan syksy on varmasti kolea kuuman kesän jälkeen..

   Poista
 2. Kiva kun kesa tulee sinne, samaan aikaan kun me valmistaudutaan tulevaan talveen. Taallakin se on kostea joten tiedan mista puhut. Pari talvea ilmalampöpumpulla riitti, nykyisin on onneksi keskuslammitys. Kiva kuulla vauvajutuista siella, onko Australian lapsen kiinteiden, imetyksen sun muun ohjeistus poikkeava Suomesta? Turkissa oli ja siina sita sitten pahkailin kultaisella keskitiella ja mietin omia valintoja. Ihania aikoja vauvan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on poikkeavuuksia, mutta paljon myös samoja juttuja. Tässä on saanut etsiä keskitietä ja yhdistellä eri ohjeita ihan tosissaan raskauden ja vauvavuoden aikana! Kirjottelen näistä varmasti lisää!

   Poista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!