torstai 7. marraskuuta 2013

Pihafiilistelyä

Mulperisavotta alkaa olla ohi. Tällä viikolla pamahti yhtäkkiä ihan hirveät helteet päälle. Koko alkukevään on ollut sateista ja viileää, ja yhdessä yössä sää muuttui kuumaksi ja kosteaksi. Marjaparat kiehuivat nahoissaan, eikä yksikään viikonloppuna poimituista marjoista tuntunut enää tuoreelta. Ne lössähtelivät sormissa violetiksi, muussaantuneeksi massaksi ja haisivat suorastaan hieman käyneiltä. 

Mulperipuu on siis tuo taustalla oleva puu, näppärästi naapurin aidan takana

No, kyllä niitä onneksi ehdittiin joku 40 litraa kerätä talteen!
Kypsyy, kypsyy..
Olen opetellut keittämään hilloa ja säilömään sitä, ja hillonkeiton epäonnistuessa syntyi myös monta purkkia herkullista  mulperikastiketta jäätelölle... marjoja on kuivattu, pakastettu ja syöty tuoreeltaan.

Kodinhoitohuoneessa hurruttelee nyt uusi arkkupakastin, jonka hommasimme flopiksi osoittautuneen kuivurin tilalle.


Marjojen kuivaus vaan kesti liian kauan ja oli aivan liian työlästä. Ruusunlehtien ja muiden ainesten kuivaus potpuria varten taas oli hauskaa ja nopeaa:


 Lauantaina käytin useamman tunnin meidän pikku suihkulähteen puhtaaksi jynssäämiseen. Yhtä ällöttävää kuin likaisen akvaarion hinkkaus, se sama levämäinen haju. Mutta nyt on puhdasta. 


Ostettiin tuohon alimpaan kerrokseen vedenpuhdistajiksi vietnamilainen minttu ja joku toinen kasvi, joista varsinkin toi minttu on myös syötävää. Toivottavasti vesi pysyisi vähän pidempään kirkkaana.

Terassikausi on siis alkamassa, ja mun kunnostama vanha ruokapöytä käyttövalmiina! J:llä oli ennen mun muuttokuorman saapumista ruokapöytänä jostain kirpparilta ostettu pyökinvärinen ruokaryhmä, joka vietti meidän entisessä kämpässä kaksi vuotta sateen ja auringon armoilla maalaus/työskentelyalustana tilanpuutteesta johtuen. Nyt kun on katettu terassi, päätettiin kokeilla josko tuosta sään turmelemasta pöydästä saisi vielä käyttökelpoisen, ettei tarvitsisi ostaa uutta terassikalustoa.

Tästä lähdettiin liikkeelle:Mies antoi jopa mun leikkiä sen leluilla...


Ja tähän päädyttiin parin maalikerroksen ja hionnan jälkeen, maalinsävynä testipurkin jämät. Näytti ihan kammottavan harmaalta sisällä seinissä, mutta varsin raikkaan valkoinen ulkoilmassa!Seuraavaksi kuvailemaan ja fiilistelemään iltahämärässä, kun värivalot ja kynttilät on päällä ja grilli sihisee kuumana. Ainoa ongelma on hyttyset. Niitä on paljon ja ne ovat todella kiukkuisia. Ikävä kyllä osa niistä myös kantaa Ross River Virus-nimistä tautia. Hoitoa ei ole, ja uskomatonta väsymystä ja uupumusta aiheuttavista oireista toipuminen kestää vuosia. Onneksi tautia ei ole Perthin alueella juurikaan, vaan lähinnä etelämpänä WA:ssa, mutta silti, hyttysten puremia haluaa välttää ihan yhtä paljon kuin malaria-alueillakin.

Meillä on sitronella-kynttilöitä lyhdyt täynnä, ja pari soihtua joissa palaa sitronella-öljy, ja nyt hankintalistalla on joku tehokas pömpeli, joka houkuttaisi ötökät sisäänsä kuolemaan.

7 kommenttia:

 1. Johan oli isoja ja maukkaan näköisiä marjoja.
  Suihkulähde on tooosi kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ihastuin kanssa tuohon suihkulähteeseen jo asuntonäytössä.. :)

   Poista
 2. Ihanan näköinen tuo katettu piha-alue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) Pikkuhiljaa kunnostellaan kaikkea, suunnitelmissa mm. tuon katoksen korotus ja maalaus.

   Poista
 3. Teillä on hurmaava piha! Ja nuo mulperimarjat, nams... Maistuvatko ne hieman karhunvatukoilta? Täällä on myös hyttysiä, yhä vielä marraskuussakin. Ne on inhottavia, sillä ovat pieniä ja äänettömiä rääpäleitä, ja silti pistävät ikävästi. Eivätkä täkäläisetkään ole aivan harmittomia, sillä nämä saattavat kantaa West Nile Virusta. Iltaisin on pakko pitää ovet kiinni, ja makkarit täytyy myrkyttää säännöllisin väliajoin. Etsin yhä sellaisia sähköisiä plug-in-härpäkekarkottimia, jotka perustuvat ultraääneen, sillä en tykkää noista myrkyistä, vaikka hankimmekin aina mahdollisimman luomutuotteita. Euroopassa ainakin nuo ultraäänikarkottimet toimivat hyvin. Haleja sinne serkku! Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, sellanen pieni kirpeä, karhunvatukkamainen maku noissa on. Paikalliset hyttyset on täälläkin hiljaisia tappajia, ärsyttäviä. Tsemiä hyttyssotaan!

   Poista
 4. Ihanan näköinen puutarha!! Ja noi mulperit näyttää ihan älyttömän herrrrkuilta :) Mun serkku tuli 5h sitten Down Underiin tyttöystävänsä kanssa, ovat vuoden Ausseissa töissä ja lomalla. Aika siistii!

  VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!