torstai 12. syyskuuta 2013

Kaivosleskeydestä ja lentokentästä

Perthin lentokenttä kuvastaa tätä FIFO-elämän surkuhupaisuutta ja Perthin takapajuisuutta paremmin kuin mikään muu. Se on ehkä ainoa lentokenttä maailmassa, jossa kotimaanterminaali on isompi, parempi, hienompi ja viihtyisämpi kuin ulkomaanterminaali. Perth International Airport käsittää pakollisten palveluiden lisäksi viisi lähtöporttia sekä yhden kahvilan ja pienenpienen taxfree-myymälän niiden yhteydessä. Kentän suurimmat käyttäjät taitaa olla Balille ramppaava joukko Denpasarin lennolla. Koko paikka on ankeuden huipentuma, ja kulttuurishokki saavuttaessa Aasian tai Dubain isoille kentille on valtava. Perille keskustasta pääsee kätevästi (not) superkalliilla shuttle bussilla tai omalla autolla, raideliikenne on vielä huonompaa kuin Helsinki-Vantaalla.

Sitten on se Domestic Airport. Isompi, kiireisempi ja aamuvarhaisella täynnä businesskansaa matkalla itään ja oransseihin huomiohaalareihin pukeutuneita kaivostyöläisiä. Koko Länsi-Australia elää kaivosteollisuuden mukana, ja koska esim. Meekatharra, Port Headland ja Lancaster ei ole pysyvinä asumisvaihtoehtoina a) houkuttavia tai b) edes taloudellisesti mahdollisia, lennättävät yhtiöt kaikki duunarinsa ees taas kaivoksille. Vuosia sitten yhtälö oli paisunut jo niin valtaviin kokoluokkiin, ettei kotimaanterminaali ja sen lähellä olevat yksityiset pikkukentät propellikoneineen pysyneet menossa mukana. Rakennettiin uusi lisärakennus, kotimaanterminaali kakkonen, loogisesti kansainvälisen terminaalin viereen. Likaisissa, työn nuhjaamissa oransseissa haalareissaan reissaavat kaivosäijät häädettiin lähes kaikki tähän lisärakennukseen. Kehtaan tunnustaa haahuilleeni kv-terminaalin aulassa, kun hain miestä ensimmäisen kerran näillä koordinaateilla kentältä.

Koko Terminal 2 on yksi kaivoskurjuuden merkkipaalu. Puoliautio halli, jonka asiakaskuntaa ovat lähinnä kaivoskaupunkeihin matkustajat sekä ne onnettomat, jotka uskaltautuvat lentämään pahamaineisella Tiger Airwaysilla. Omissa mielikuvissani lentokenttä on vilkas, iloinen, joskus jopa haikea paikka täynnä kohtaamisia ja lähtöjä, mutta ei koskaan hiljainen tai tyhjä. Terminal kakkosessa on elämää hyvin satunnaisesti. Ainoa ruuhkahuippu on autokaistalla juuri ennen lennon check innin sulkeutumista, siellä on rouvat ja tyttöystävät jonossa sanomassa hyvästejä ja äijät vaeltaa laumana pois viikoksi tai kahdeksi. Minä liityn tänään tähän iloiseen ruuhkaan ja haen herran kentältä kotiin, jei. Viikko yhteiselämää, ja sama rumba alusta. Ei tämä kaivosleskeys kyllä mitään herkkua ole, varsinkaan kun tietää että mies itse haluaisi pois kaivoksilta, takaisin normaaliin elämänrytmiin. Vaan sepä ei olekään helppo temppu yli kolmikymppiselle, vailla muuta koulutusta olevalle, säännöllisiin tuloihin tottuneelle, asuntovelalliselle ihmiselle maassa, missä yksi lukuvuosi yliopistossa voi maksaa helposti yli 10 000 euroa. Varsinkaan, kun siellä kaivoksilla (ja äskettäin paisuneessa kaivosmiesten työttömyyskortistossa) on muutama muukin samoissa fiiliksissä.

4 kommenttia:

 1. Chicagon O'Harella on ulkomaanterminaali 5 valovuoden kotimaan esim. kolmosterminaalia jaljessa. Hyva kun kahvia ja turistiavaimenperan saa, loputtoman pitkaa harmaata terminaalihallia vaan. Vaikea kasittaa, kun kyseessa on kuitenkin yksi maailman vilkkaimmista kv kentista, mutta toisaalta kotimaiset yhtiot _lahtevat_ omista terminaaleistaan, eivat kayta vitosta kuin saapumiseen. Ja mitapa ulkomaiset lentoyhtiot välittävät: ei ole heidan kotikenttansa, ei vaikuta heidan maineeseensa.

  Toivottavasti loydatte jonkun ratkaisun ja kaivosleskeys voi loppua, onhan tuo valtavan rankkaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kanssa saanut ilon asioida O'Haren viitosterminaalissa näiden Wisconsinin-reissujeni myötä, ja voin todeta, että se voittaa Perthin ihan kuus-nolla. Siitä saa hyvin jotain ideaa, miten surkea Perth International on.

   Ratkaisuja odotellen, yksi potentiaalinen työ+opiskelukombinaatio ratkeaa ensi viikolla, hakijoita vähän vaille tuhat ja aloituspaikkoja 20. Beat the odds.

   Poista
  2. Arvelinkin, että olet O'Haren käynyt. Eli sen vitonen on sitten maailmanluokan surkea, ja Perthin ihan vaan surkea...

   Pidän peukkuja, 5 v kaukosuhteessa valtameren yli jätti minuun pehmeän kohdan kaikkia erossaolokurjuuksia varten. Nasty odds, but someone will be in the 20, here's hoping!

   Poista
  3. Huhhh, 5 vuotta on kyllä ihan mieletön aika kaukosuhteelle, respect. Peukut pystyssä ja sormet ja varpaat ristissä täällä odotellaan edelleen tuloksia.

   Poista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!