sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kaunista naapurustoa

Olen tainnut jo aiemmin mainita, etta paikalliset on hieman.. laiskoja. Kierratys on tasta mainio esimerkki. Jatteiden lajittelu ei vaadi loppupeleissa paljoa vaivaa, mutta sen sijaan etta kotitaloudet hoitaisivat sen ihan itte, kipataan kaikki lajiteltavaksi kelpaava yhteen ja samaan sammioon jatelaitoksen lajiteltavaksi (mika unelmahomma!). Lahes kenellakaan ei ole biojatetta tai kompostoria, eika ne taatusti kuulu taloyhtion hoitamiin asioihin.

Kierratyskeskukseen vaivautumista on siis turha nailla esitiedoilla olettaa, niinpa kunnat jarjestavat vuosittain verge pick up-tapahtumia ja muuttavat kadunvarret kierratyskeskukseksi ja jatelaitokseksi hetkeksi. Homma toimii siis niin, etta parin korttelin alueille ilmoitetaan paivamaarat, koska nouto tapahtuu ja noin viikkoa aiemmin kadunvarteen alkaa ilmestymaan rakennusjatetta, puunoksia, vanhoja sohvia, kuvaputkitelkkareita, rikkinaisia pesukoneita ja kaikkea mahdollista romua.

lahikadun romutValilla kadunvarresta loytyy ihan helmiakin, ja J on poiminut sielta matkaansa uuden oven meidan ulkovarastoon, grillille kannen ja kaikkea muuta pienta. Ollaan myos pidetty silmat auki, jos kadunvarresta loytyisi edes yksi tuolinjalka, yhdesta ruokaryhman tuolista lohkesi jalka pari viikkao sitten, mutta toistaiseksi ei ole ollut onnea. Viime syksyna autettiin iltalenkilla ollessamme yhta naista lastaamaan hieman maalipinnaltaan kulahtanut, mutta muuten hyvanolonen lipasto auton takaluukkuun. Naisen harrastuksena on kuulemma ajella viikonloppuiltaisin eestaas ja metsastaa tallasia kunnostusta vaativia, mutta hyvakuntosia kamoja.


Suurin osa kadunvarteen lapatusta tavarasta on kuitenkin ihan roskaa. Vanhoja patjoja, rikkinaisia kodinkoneita jne. Jollekin nekin kuitenkin kelpaa, J oli vienyt meilta kaksi rikkinaista pesukonetta ulos, ja pari tuntia myohemmin kun tulin toista kotiin, oli molemmat koneet kadonneet. Lasten pyorat, polkuautot ja muut lelut nayttaa katoavan pikaisesti myos.

Uudet makuuhuoneen kamat, anyone..?
Ja kaikki se tienvarteen jaanyt romu siis kerataan jatelaitoksen toimesta isoihin roska-autoihin ja viedaan pois. Ja tadaa, taas on siisti katu ja kenenkaan ei ole tarvinnut itse lahtea kierratyskeskukseen tai kaatopaikalle ja talosta on sisalta siivottu vuoden roinat ulos!

6 kommenttia:

 1. Pitääpä antaa tuohon kierrätysasiaan vähän toinen perspektiivi tuon "laiskuuden" vastapainoksi. Australiassa käytetty ns. "single-stream recycling" (kts, Wikipedia eli kaikki kierrätettävä yhteen) on nimittäin energiatehokkaampi tapa hoitaa kierrätys kuin niin että jokainen kategoria haetaan erikseen (kts esim. tämä artikkeli). Kun kaikki haetaan kerralla, ei esim. tarvita eri rekkoja toistamaan samaa reittiä useampaan kertaan.

  Kierrätysprosentti on myös huimasti suurempi niin että esim. omakotialueilla kaikki kierrätettävä voidaan pistää yhteen kuin jos kukin kategoria olisi vietävä keskitettyyn paikkaan - ja keskitetty se olisi oltava, koska ainakaan meilläpäin ei kadulla yksinkertaisesti olisi tilaa enää vaikkapa neljälle lisäroskikselle per talous.

  Ja se keskitetty jätteen lajittelu toimii pääasiassa magneeteilla, ilmavirtaerottelulla yms tekniikoilla - manuaalista työtä siinä on yllättävänkin vähän.

  Jos/kun lopputulos on että kierrätettäviä kategorioita on enemmän, kierrätys on kätevämpää sekä energiatehokkaampaa kuin Suomen eritelty kierrätys, en näe miten kyse olisi laiskuudesta vaan fiksuudesta :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvasta lisapointista ja tietoiskusta! Ei olisi tuolla hakusanalla tullut mieleen hakea tietoa, mutta taa valaisee paljon, etta on tassakin touhussa joku pointti :) Vaan eipa ainakaan meidan 8 talon yhtiossa tunnu porukka juuri kierrattavan. Aina siella tuntuu olevan meidan edellinen kierratyssatsi paallimmaisena, ellei oo ollut jotkut bileet tms..

  Toi verge pick up mua risoo aina sen viikon, kun katu on ku sotatilan jaljilta...

  VastaaPoista
 3. aaapua, onks siun blogi siirtyny jonnekin muualle?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä, mutta työn alla. Erään paikallisen suomalaisen aiheuttamista ongelmista johtuen päätin nyt laittaa vanhoja juttuja arkistoon hetkeksi aikaa, ennenkuin päätän mitä haluan niillä tehdä ja missä jatkaa. Osoitteen saa kyllä halutessaan, kunhan blogi jonnekin muuttaa.

   Poista
 4. Sun blogi on aivan mahtava erityisesti tällaisella Ausseihin haikailevalle hoitsuopiskelijalle! Ehkä vielä jonain päivänä toteutan unelmani, sillä väliin hoidan tätä "kuumetta" lukemalla Australiassa asuvien blogeja, joista sinun on ehdottamasti parhaimmistoa! :) Toivottavasti et blogin pitoa lopeta ainakaan!

  VastaaPoista
 5. Oihh, kiitos ihanasta palautteesta! En lopeta kokonaan, ja kyllä sen uudenkin blogiosoitteen saa itselleen halutessaan jos näin käy.

  VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!