torstai 29. kesäkuuta 2017

Hyvää syntymäpäivää!

Ensimmäiset synttärijuhlat on nyt myös juhlittu, vieläpä kahteen kertaan! Halusimme pitää juhlat pienenä lähipiirin juttuna, mutta sitten Mothers Groupin naiset alkoivat yksi kerrallaan kutsua kaikki ryhmäläiset omiin juhliinsa. En halunnut olla ainoa, joka ei kutsu heitä, joten päädyimme jakamaan juhlat kahtia. Ratkaisu oli todella hyvä, vaikka tarkoittikin tuplamäärää keittiössä hääräämistä. Onneksi meillä oli ryhmän viimeiset juhlat, niin pystyin vain seuraamaan muiden esimerkkiä loukkaamatta ketään. Puistojuhlat olisi tiettty olleet helpoimmat järjestää, mutta toukokuun lopussa ei ole mitään takeita ennakkoon siitä, millainen sademäärä on tiedossa, joten päätettiin olla kokeilematta onneamme säiden haltijan kanssa.


Ensimmäisiin juhliin kutsuimme siis Mothers Groupin lasten ja vanhempien lisäksi muita kaveriperheitä, joilla on pieniä lapsia. Oli hauska vihdoin tavata äitikavereiden puolisoitakin. Sisu oli järjestetty leikkitreffeille parhaan kaverinsa Noahin luo, innokas korvia nuoleva koira ja kymmenkunta konttausikäistä lasta olisi ollut liikaa kaikille.

Sisu ja sen bestis Noah
Toisiin juhliin seuraavalle viikonlopulle kutsuimme sitten sukulaisia, lapsen kummit ja muuta aikuisempaa porukkaa. Jako toimi hyvin, kaikilla oli tarpeeksi tilaa olla ja liikkua ja ehdimme itsekin tekemään muutakin kuin hosumaan keittiössä. Päivänsankari jaksoi seurustella vieraiden kanssa, nautti pöydän antimista ja availi lahjapaketteja hitaasti omaan tahtiinsa.

Keittiössä lisähaastetta toi vegaanivieraamme ja tiukka päätökseni jatkaa sokeritonta ja vähäsuolaista linjaa lapsen ravitsemuksessa. Halusin kuitenkin samalla, että suurin osa tarjottavista käy kaikille. Melko hyvin siinä onnistuttiinkin ja ei ainakaan suoraan päin naamaa kuultu haukkuja keneltäkään. Vegaaninen smoothiekakku ei nyt ollut ehkä mikään napakymppi, mutta ihan syötävää silti.Vegaanivieraat taisivat olla ainoat, jotka oikeasti eivät kakusta tykänneet!

Leipominen oli muuttua ihan täydeksi fiaskoksi. Toinen kakku ei meinannut hyytyä millään, ja toinen hyytyi ennen vuokaan laittamista. Tavoilleni uskollisena lähdin siis todella rotsi auki-meiningillä ottamaan vastaan haasteen vegaanisesta smoothiekakusta ja ensimmäinen kakku muistutti koostumukseltaan punaista raejuustoa. Parit itkut tuli siinä väännettyä, kaadoin sotkun vessanpönttöön ja aloitin alusta. Sama homma, smoothie meni kokkareiseksi sotkuksi heti sekoitusvaiheessa kun lisäsin vegaanisen hyytelöimisaineen muihin aineksiin. Mies ehdotti blenderiä, ja sen avulla saimme koostumuksen pehmeämmäksi. Lopputulemana oli ihan hyvä kakku, vaikka leivontaprosessi olikin aika mielenkiintoinen. Punaista smoothiesotkua oli tietysti ihan jokapaikassa, ja ennenkuin siivousurakka ehti edes alkaa olimme jo myöhässä kaverin lapsen 1-v synttäreiltä. Se tavallinen smoothiekakku taas, jonka piti olla ihan pomminvarma resepti ei sitten hyytynytkään kunnolla. Jouduin lisäämään reippaasti lisää liivatetta, ettei olisi tarvinnut pilliä kakun syömiseen.

Etualalla tavallinen mango-banaanismoothiekakku ja taaempana marjainen kardemumma-smoothiekakku vegaanisena versiona
Tarjolla oli tavallisia ja vegaanisia puurorieskoja lisukkeineen, joiden teko olikin varsinainen kokeileva keittiö-projekti. Yllättävän hyvin onnistuin korvaamaan kananmunat pellavasiemenlimalla, chiahyytelöllä ja etikka+ruokasooda-yhdistelmällä, koostumus vastasi melkolailla alkuperäisiä rieskoja. Tein ensimmäisiä juhlia edeltävällä viikolla neljä kiloa lihapullia ja kalkkunapullia pakkaseen ja sieltä lämmitimme sitten tarvittavat määrät tarjolle ja loppuja olemme nautiskelleet hätävara-illallisena työpäivän jälkeisenä pikaratkaisuna. Lisäksi lapsen kummitäti taikoi ihania vegaanisia pyöryköitä. Kastikkeena oli hummusta, avokaado-korianteritahnaa ja ihan perinteistä kermaviilidippiä, ja tietty dippivihanneksia lihapyöryköiden seuraksi.

Mulle tärkeintä oli, että päivänsankari itse saa syödä juhlapöydästä melkein mitä vaan, ilman ensimmäistä sokerihumalaansa tai mahakipua jostain sellaisesta, mitä ei ole aiemmin syönyt. Ja vaivannäkö kannatti, lapsi söi monta palaa kakkua, eikä tarvinnut stressata sokerin määrästä.


Sain jo kuukausia aiemmin päähänpinttymän vesimelonihaista, ja ilmoitin miehelle juhlaa edeltävänä iltana, että hain pään askartelu kokonaiseen meloniin on sitten hänen hommansa juhla-aamuna. Mies suoriutui tehtävästään upeasti ja hai ja sen vieressä uineet banaanidelfiinit herättivät ihastusta.

Melonihai ja banaanidelfiinit

Saimme Facebookin paikallisen Buy Nothing-ryhmän kautta eläinaiheisia viirejä, lyhtyjä ja muita koristeita ilmaiseksi, joten meille jäi ostettavaksi vain vähän kertakäyttöastioita sekä ilmapallot. En voinut vastustaa kiusausta, meidän oli saatava parit eläinaiheiset helium-pallot!


Molemmat juhlat menivät todella hyvin ja oli ihanaa. Me selvittiin ja pidettiin tää lapsi elossa kokonainen vuosi oli molempien fiilis.ja korkkasimme ansaitusti lasilliset viiniä. Se kai on suurin ero Suomen ja Australian lastenkutsuissa, ulkona on kylmälaukku täynnä olutta, siideriä ja viiniä aikuisille ja on ihan OK nauttia se pari lasillista. Taistelin tätä asiaa vastaan hetken, kunnes mies totesi että on tosi tekopyhää että mä olen nauttinut viinilasillisia muiden lasten synttäreillä ja nyt en mukamas suostu tarjoamaan mitään mehua väkevämpää omissa juhlissamme. Joten annoin periksi, ja hyvä niin. Se viinilasillinen maistui nimittäin taivaalliselta siinä juhlahumussa, ja ihan mielelläni opetan lapselleni aikuisten normaalin viinin nauttimisen mallia.

Päivänsankari testaa uusia Duploja seuraavana aamuna
Jos jotakuta kiinnostaa, niin voin laittaa reseptejä ruokiin, mutta en viitsi niitä tänne turhaan spämmätä. Inspiraation lähteenä ja reseptipankkina on käytetty lähinnä Simppelin Sormiruokakeittiö-blogin ja Facebook-ryhmän ohjeita ja Kinuskikissan blogin ohjeita muokkaillen.

Kun lapsi nukkuu niin vanhemmat leikkivät.. olihan sitä kummeilta lahjaksi saatua junarataa pakko vähän testata! Ratamestarina Sisu.
Kaksivuotissynttärit hoidetaan kyllä pienemmän kaavan mukaan, se on ihan varma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit, kiitos!